camera_altFoto: Mufid Majnun/unsplash.com
Vaksiner
I og med at hiv kan påvirke immunforsvaret, er det noen vaksiner mennesker som lever med hiv anbefales å ta. Enkelte av disse vaksinene får man dekket, mens andre må man betale selv.

Anbefalingene for vaksinering er omtalt i de nasjonale retningslinjene for behandling av hiv, og disse retningslinjene blir oppdatert hvert år. Vaksinene kan man få hos sin fastlege, eventuelt hos infeksjonsmedisinsk avdeling ved de lokale sykehusene.
Dette er vaksinene som man blir anbefalt å ta dersom man lever med hiv:
- Influensavaksine anbefales å ta årlig.
- Pneumokokkvaksinering mot lungebetennelse tas i to omganger. Først gis PKV13 (Prevenar®) og så PPV23 (Pneumovax®) minst 2 måneder senere. Revaksinering er ikke nødvendig.
- Hvorvidt det er behov for hepatitt A og/el B vaksine skal også vurderes. Menn som har sex med menn får hepatitt B gratis.
- HPV-vaksine anbefales til alle under 26 år og menn som har sex med menn under 40 år. Vaksinen beskytter både mot kjønnsvorter og analkreft, livmorhalskreft, kreft i munn og svelg, i skjede og ytre kjønnsorganer og på penis.
Skal du ut å reise? Sjekk vår side om reisevaksiner.
Les også
schedule05.12.2023
→ Norge kan bidra til å stoppe den globale AIDS-pandemien ved å støtte lokalsamfunnene i frontlinjen
Verden har en fantastisk mulighet. Den kan få slutt på aids-pandemien som en trussel mot folkehelsen innen 2030. Å styrke investeringene i aidsresponsen vil også fremme jenters og kvinners rettigheter og myndiggjøring, menneskerettighetene til LHBTQI-personer og global helse. Norges internasjonale bistand er avgjørende for å sikre at dette lykkes.
schedule24.11.2023
→ Mangel på Genvoya
Genvoya, et av legemidlene som behandler hiv, er for tiden ikke tilgjengelig i Norge. Pasienter som benytter seg av denne behandlingen anbefales derfor å bytte til andre behandlingsalternativer.