Åpner utstilling om hiv og aids

18. februar åpner utstillingen "Hvert øyeblikk teller - Følelser av aids" på Henie Onstad Kunstsenter. Utstillingen inkluderer over 200 verk fra 60 internasjonale kunstnere og tar utgangspunkt i Henie Onstads historiske utstilling "Tema: AIDS" fra 1993.

scheduleOppdatert: 16.12.2022

createForfatter: Kristin Holland

labelEmner:

Hvert øyeblikk teller – Følelser av aids inkluderer kunstverk som er skapt som en respons til aids-epidemien og omhandler temaer som kjærlighet og død, håp og resignasjon, og intimitet og kropp. Utstillingen er medkuratert av Tommaso Speretta, som i mange år har forsket på fremstillingen av hiv og aids i kunsten. 

Donald Moffett, Call the White House, 1990. Gjengis med tillatelse fra kunstnerens stiftelse og Marianne Boesky Gallery, New York og Aspen, via Henie Onstad/NTB

– Utstillingens kunstverk skiller seg ut med tanke på hvordan de bidrar til å gi nye fortellinger om den tradisjonelle behandlingen av aids. Ved å vise flerstemte fortellinger om aids, kan de utfordre en konsensusorientert forståelse av pandemien. I stedet for å bekrefte de historiske fortellingene om aids, tar utstillingen mål av seg å flytte grensene for den kunstneriske fremstillingen av aids, forklarer Speretta i en pressemelding fra Henie Onstad Kunstsenter.

Presenterer nytt verk

Henie Onstad Kunstsenter presenterer og, i samarbeid med Clear Channel, et nytt verk fra kunstnerne Elmgreen & Dragset. Verkets tittel: Aids Is Good, Business for Some (2011/2022) vil bli presentert på 736 digitale plattformer i hele Norge i perioden 7. – 21. februar. Dette verket tar for seg hvordan hivepidemien er i dag, tross økt kunnskap om viruset og gode medisiner.

HivNorge, ved juridisk rådgiver Halvor Frihagen, har bidratt med en tekst til en publikasjon som gis ut i forbindelse med utstillingen hvor han presenterer et juridisk perspektiv på hivhistorien.

Under åpningshelgen arrangeres en performance av kunstneren Paul Maheke, og 26. mars vil sanger, komponist og produsent Lyra Pramuk holde konsert på Høvikodden. Les mer om ustillingen her.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.