Assistert befruktning

Fra og med i høst vil hivpositive mest sannsynlig kunne få tilbud om assistert befruktning i Danmark på norske myndigheters regning, opplyser statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Cecilie Brein-Karlsen (FrP), i et møte med HivNorge i går.

scheduleOppdatert: 02.10.2017

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Fra 1. januar 2016 vil dette kunne tilbys ved Rikshospitalet i Oslo, men inntil dette er i orden ønsker departementet å kjøpe disse tjenestene i utlandet. – Det er dialog med Rigshospitalet i København, opplyste statssekretæren da departementet møtte HivNorge i regjeringslokalene i går.

Endringene i bioteknologiloven

Like etter at endringene i bioteknologiloven ble innført i fjor ba den rød-grønne regjeringen helseforetakene å sørge for et tilbud om slik behandling til hivpositive – enten ved å etablere et behandlingstilbud i Norge eller ved å kjøpe behandling i utlandet, for eksempel i Danmark eller Sverige som har etablert et behandlingstilbud til denne gruppen.

Det har likevel vist seg vanskelig å få helseforetakene til å iverksette et slikt tilbud. HivNorge henvendt seg i fjor høst både til Helsdirektoratet og Helse- og omsorgsdepartmentet for å få fortgang i arbeidet. Nå opplyser departementet at det ser ut til å gå mot en løsning.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.