Beslutningsforum må radikalt endres

Overlege Oluf Dimitri Røe ved Sykehuset Levanger gir i en kronikk i Dagens Medisin uttrykk for at dagens modell for innføring av effektive medisiner ikke er til å stole på. En radikal omlegging må til, mener han, og HivNorges styreleder Jens-Harald Älgenäs Eliassen er enig.

scheduleOppdatert: 16.12.2022

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Røe, som også er professor ved Avdeling for klinisk og molekylær kreftforskning ved NTNU i Trondheim og ved Klinisk Institutt ved Aalborg Universitetshospital i Danmark, hevder det norske systemet er «lukket» og at det hindrer innsyn. Dette fører også til at Norge er blant de siste i Europa til å innføre effektive medisiner, og at det innfører et todelt helsevesen, hevder professoren.

Styreleder Jens-Harald Älgenäs Eliassen i HivNorge mener at Beslutningsforum er gitt for mye makt og stiller seg kritisk til det stadig økende hemmelighold, som han mener til syvende og sist kun rammer den svakeste part – pasienten. – HivNorge er spesielt kritisk til at Beslutningsforum selv har kunnet avgjøre at de legemidler som ikke blir godkjent av de fire direktørene i forumet, blir avstengt fra å kunne delta på anbud på et senere tidspunkt. Dette til tross for at legemiddelet er gitt markedstillatelse av Legemiddelverket for salg i Norge, sier styrelederen. Dette har HivNorge en rekke ganger problematisert overfor både politisk ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet og Stortinget

Styreleder Jens-Harald Älgenäs Eliassen i HivNorge mener at Beslutningsforum er gitt for mye makt. Foto: Arne Walderhaug.

Det er Statens legemiddelverk som både foretar den medisinske vurderingen og såkalt kost-/nyttevurdering, men den endelige avgjørelsen kommer fra de fire direktørene i helseregionene som i dag har bakgrunn innen mikrobiologi, hjertesykdom, osteoporose og data.

Kronikk i Dagens Medisin: Beslutningsforum trenger en radikal omlegging

I Danmark er det Medicinrådet – med 42 faggrupper som hver består av fire–seks av de beste, uhildede spesialistene – som gir råd om klinisk merverdi av alle nye medikamenter, én gruppe for blodkreft, én for lungekreft, én for hiv/aids, én for inflammatoriske tarmsykdommer og så videre. Dette gjør at systemet har tillit.

Problemet, hevder Røe, er at det ikke er innsyn i prosessen om hvem som gjør hva og om spisskompetanse i det hele tatt er involvert i det hele tatt. – Alle priser er hemmelige, så ingen vet hva alt betyr, samtidig som alle vet at de (Beslutningsforum, red. anm.) ikke har faglige forutsetninger for å vurdere kreftmedikamenter.

Høring i Stortinget. Vil ikke lovfeste Beslutningsforum.

Styreleder Älgenäs Eliassen mener tiden er inne for at Stortinget ser nærmere på hvordan Beslutningsforum har forvaltet sin oppgave og at Riksrevisjonen foretar en revisjon for å se om Beslutningsforum ivaretar sin rolle i henhold til Stortingets intensjoner, gitt gjennom Stortingsmelding 34 – Verdier i pasientens helsetjeneste — Melding om prioritering.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.