Brukerrepresentanten utelates når anbudet skal avgjøres

Anbudsfristen for å levere hivmedisiner løper ut denne uken, og allerede mandag møtes spesialistutvalget og Sykehusinnkjøp for å avgjøre hvem som vinner anbudet. Brukerrepresentanten er ikke innkalt.

scheduleOppdatert: 28.06.2022

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Under fjorårets anbud på hivlegemidler ble HivNorges brukerrepresentant forsøkt kneblet og utelatt fra viktige møter, men ble sittende og tok ut dissens mot spesialistutvalgets anbefaling. Når ny anbudsrunde ble startet i 2019, fikk landets eneste pasientorganisasjon for hivpositive HivNorge ikke lenger en brukerrepresentant i spesialistutvalget.

Sykehusinnkjøp erstattet HivNorge sin representant med en brukerrepresentant som satt i brukerutvalget til Ullevål Sykehus med begrunnelse om at alle som danner dette spesialistutvalget må være ansatte eller tilknyttet et Helseforetak.

Brukerrepresentant Kim Fangen, som nå sitter i spesialistutvalget, får imidlertid ikke delta på det viktigste og mest avgjørende møtet i utvalget. Når spesialistutvalget og Sykehusinnkjøp til uken skal diskutere de innkomne tilbudene fra legemiddelindustrien og derav ta avgjørelsen om hvilke medisiner landets hivpositive må forholde seg til de neste to-tre årene – er brukerrepresentanten utelatt fra å få lov å delta. Utvalget mener det for holde at han blir orientert om resultatet av avgjørelsen.

Styreleder Jens-Harald Âlgenäs Eliassen i HivNorge mener det er oppsiktsvekkende at brukerrepresentanten ikke får delta på møtene. Foto: Arne Walderhaug.

– Vi finner det svært oppsiktsvekkende og alvorlig at brukerrepresentanten ikke får ta del i et møte der resultatet av anbudet skal diskuteres og avgjørelser gjøres, som kan få store konsekvenser for alle hivpasienter i Norge, sier styreleder Jens Harald Älgenäs Eliassen. – Vi har nå anmodet Sykehusinnkjøp om å omgjøre denne avgjørelsen og sikre at brukerrepresentanten innkalles til møtet 2. september.

HivNorge kan ikke se hva hvordan Sykehusinnkjøp kan forsvare at de sikrer brukermedvirkning i spesialistgruppen, om vedkommende ikke får ta del i diskusjonene som danner grunnlag for hvilke medisiner norske hivpasienter skal måtte forholde seg til i de neste to-tre årene. – Dette er også et klart brudd på de føringer som er gitt av Stortinget, når de behandlet og vedtok St Melding 34 – Verdier i pasientens helsetjeneste – Melding om prioritering, sier Älgenäs Eliassen. – Stortinget har gitt et tydelig signal om at reell brukermedvirkning skal ivaretas i denne forbindelse.

– For oss som pasientorganisasjon er det urimelig at pasientenes representant ikke får ta del i anbudsprosessens viktigste diskusjoner. Vi håper nå at helse- og omsorgsminister Bente Høie snart griper inn og ser nærmere på Beslutningsforums metoder og Sykehusinnkjøp sin styring av anbudsprosesser for legemidler. Det er ikke holdbart at de dette gjelder – pasientene holdes utenfor, avslutter styrelederen.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.