Dosmitte

Ni av ti unge briter tenker nesten aldri på hivrisikoen og mange tror viruset kan smitte via dosetet. Slik tenker trolig også mange nordmenn.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter:

labelEmner:

En BBC-undersøkelse blant 1.500 personer som presenteres samtidig som BBC og hivorganisasjonen Terrence Higgins Stiftelse lanserer en to måneders kampanje i Storbritannia for å øke bevisstheten rundt hiv og aids, viser en høy grad av uvitenhet blant britiske ungdommer, skriver nettsida Din Helse.

Generalsekretær Evy-Aina Røe i HivNorge er ikke overrasket og synes mangelen på kunnskap er skremmende. – Vi blir ofte spurt om hiv smitter ved å drikke av samme kaffekopp og sugerør og ved kyssing og ubeskyttet sex, sier hun.

Røe mener det er veldig skremmende når vi vet at mange unge i Norge ikke bruker kondom. – Verst tenkelige scenario er at vi får en boom av hivpositive ungdommer, sier Evy-Aina Røe. Hun legger til at det er et paradoks at mange unge tror hiv smitter på toalettet samtidig som man ikke bruker kondom for å beskytte seg.

Av de 1.500 britene som nylig ble spurt i undersøkelsen til BBC, svarte litt under halvparten at de trodde hiv kunne smitte via toalettseter, mens over halvparten trodde man kunne bli hivsmittet ved kyssing.

I aldersgruppen 16 til 24 år, svarte 9 av 10 at de sjelden eller aldri tenker på risikoen for hiv. 1 av 10 i samme aldersgruppe oppga at de ikke trodde de hadde noen risiko for å bli hiv-smittet.

Ifølge nettsida Din Side sier Genevieve Clark ved Terrence Higgins Stiftelse at funnene i undersøkelsen er bekymringsfulle og at det er svært viktig at kampanjer rettes mot unge. – Altfor mange unge forlater skolen uten å vite hvordan de beskytter seg mot hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner, sier hun.

HivNorge er i ferd med å inngå et samarbeid med russen for 2008 for å opplyse en generasjon som vet lite om hiv og seksuell helse.

– Vi har også forsøkt å komme i kontakt med kunnskapsdepartementet om et mulig samarbeid med dem for å få til en bedre seksualundervising i skolen. Desverre har ikke departementet respondert på det, sier Røe.

 

 

 

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.