Fafofrokost

Spesialrådgiver Ann Kristin Hjortbakk i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter mener kunnskap er det som først og fremst hjelper mot fordommer, frykt og angst. Hun var en av dem som kommenterte funnene i levekårsundersøkelsen som Fafo presenterte i dag tidlig.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug (tekst og foto)

labelEmner:

Fafoundersøkelsen

Hjortbakk ga uttrykk for at frykten for åpenhet nok kan skyldes manglende kunnskap og at det tross alt relativt lave antall hivpositive som er i arbeid her i landet gjør det til en usynlig sak. Hun mente et personlig møte med hivpositive ofte er det som skal til for å ta til seg kunnskap, og nevnte at deltakelse på et arbeidslivsseminar i regi av HivNorge for en kort tid tilbake ble en øyeåpner for henne.

Miljeteig mente funnene i undersøkelsen kan hjelpe oss i å skille mellom det som er viktig for gruppa [hivpositive] som helhet og hva som er utfordringene til enkeltpersoner og undergrupper. Dessuten påpekte han at en av ufordringene framover er sviktende kunnskap blant helsepersonell, ikke minst blant fastlegene. Undersøkelsen viser at kun en av tre er svært fornøyd med behandlingen hos sin fastlege, mens rundt åtte av ti er fornøyd eller svært fornøyd med behandlingen på poliklinikken eller på sykehus.

Kari Husby fra Helsedirektoratet sa til slutt at det var viktig å skape et samfunn som takler hiv, og at å begrense spredningen av hiv blant seksuelle minoriteter er et prioritert område. Regjeringen vil legge fram en ny nasjonal hivstrategi 2009-2014 før sommeren.

Fafo

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.