Spør en farmasøyt

Må man tenke på interaksjoner når man tar den hivforebyggende behandlingen PrEP? Provisorfarmasøyt Øivind Gjefle ved Ullevål Sykehusapotek svarer.

scheduleOppdatert: 16.12.2022

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

PrEP består av nesten utelukkende (norske retningslinjer) av kombinasjonslegemiddelet emtricitabin 200 mg/tenofovir disoproxil 245 mg. Dette legemiddelet gir i utgangspunktet få interaksjoner. Tenofovir disoproksil i seg selv kan gi økt risiko for nyrebivirkninger, såkalte nefrotoksiske bivirkninger, som kan redusere nyrenes funksjoner.  Denne risikoen kan øke når PrEP brukes sammen med noen andre medisiner som også kan påvirke nyrene. Mange av disse medisinene gis sjeldent sammen med PrEP og flere av dem gis som regel på sykehus. Det blir derfor lite relevant å lage en oversikt over disse.

Hvis vi tar utgangspunkt i medisiner vi bruker til vanlig så vil jeg trekke frem:

NSAIDS – i form av ibuprofen (Ibux, Ibumetin), naproksen, spesielt diclofenac (Voltaren, voltarol), kan også ta med høydose acetylsalisylsyre (Aspirin). NSAIDS påvirker også nyrefunksjonen (dvs. evnen til å rense blodet) og den negative effekten på nyrene kommer av at man har flere legemidler som påvirker nyrene på samme tid. Vi kaller det en additiv effekt. Legemidlene påvirker ikke effekten til hverandre. Dette har størst betydning for de som har nedsatt nyrefunksjon, men kan også ramme friske mennesker. Hvis noen likevel ønsker å bruke NSAIDS så bør de snakke med legen sin først.

Noen kan ikke bruke emtricitabin 200 mg/tenofovir disoproxil 245 mg på grunn av bivirkninger og de kan få Descovy 200mg/25mg (emtricitabin 200 mg og tenofovir alafenamid 25 mg). Descovy påvirker ikke nyrene i særlig grad siden mengden av tenofovir i blod er lavere ved bruk av dette tenofovirsaltet. Men tenofovir alafenamid kan interagere med tuberkulosemedisin og noen epilepsimedisiner. Jeg kan også ta med Johannesurt. Disse interaksjonene gir en lavere konsentrasjon av tenofovir alafenamid (rundt 40-50% nedgang) og minsker dermed PrEP-effekten.

Som nevnt så er det ikke mange legemidler som interagerer med PrEP-medisiner og jeg vil heller sjekke enkeltmedisiner med lege eller farmasøyt hvis man er usikker.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.