Forventet økning i gonoré og syfilis

Folkehelseinstituttet offentliggjør i dag 2017-tallene for gonoré- og syfilistilfeller her i landet. Tallene viser en stigende tendens, som den også gjør i resten av Europa og i USA. Vi må tilbake til 70-tallet for å finne like mange syfilistilfeller som det ble oppdaget i fjor.

scheduleOppdatert: 20.12.2022

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Det er særlig i gruppen menn som har sex med menn (msm) at økningen i gonoré er stor. Økningen fra året før var på over femti prosent, fra 598 tilfeller i 2016 til 905 i 2017. Over seksti prosent av alle tilfellene av gonoré er registrert i hovedstaden. Men også i Hordaland og Sør-Trøndelag var det en markant øning. Omtrent hver fjerde ble smittet i utlandet, de aller fleste i Tyskland og Spania. Personer født i Norge utgjorde den største gruppen. Siden 2006 er antall registrerte gonorétilfeller økt med nesten 600 prosent.

Det ble meldt i alt 223 tilfeller av syfilis i fjor, hvorav homoseksuell smitte utgjorde nesten åtti prosent. Halvparten av smittetilfellene er hjemmehørende i Oslo.

Folkehelseinstituttet sier i sin rapport at økningen følger en internasjonalt trend med kraftig økning av gonoré i vestlige land. Gonoréforekomsten i befolkningen er nå så stor at det kan forventes en økende tendens også i årene som kommer, heter det i uttalelsen fra Folkehelsa. Økningen kan også skyldes en økende testfrekvens i befolkningen, særlig blant msm.

Forventet økning sier styreleder Leif-Ove Hansen. [Foto: Reidar Engesbak/Blikk]

Styreleder Leif-Ove Hansen sier i en kommentar at økningen ikke er overraskende. Antall tester har økt markant de siste årene, og særlig etter at forebyggende hivmedisin PrEP ble innført. – De mer enn 700 PrEP-brukerne er inne til oppfølging hver tredje måned og blir da sjekket for alle andre seksuelt overførbare infeksjoner (SOI). Dermed er det helt naturlig at vi en periode vil få høyere tall. Fordelen med økningen i antall tester er at man raskere avdekker og behandler andre SOI og dette vil igjen resultere i at færre blir smittet på lengre sikt, avslutter styrelederen.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.