Krever toalett på langdistansebusser

Sammen med åtte andre organisasjoner stiller HivNorge seg bak et opprop hvor vi krever tilgjengelige toaletter på langdistansebusser. Det er uakseptabelt at busser som kjører langdistanse ikke har toaletter tilgjengelig, og dermed utelukker buss som transportmiddel for en stor gruppe mennesker.

scheduleOppdatert: 28.10.2021

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

Bakgrunnen for oppropet er at selskapet AtB, som administrerer kollektivtrafikken i Trøndelag, har startet med en ny praksis for bruk av toaletter på sine langdistansebusser. Praksisen innebærer et forbud mot å bruke toalettene mens bussene kjører. Dersom passasjerer er nødt til å bruke toalettet, må bussen først stanse og resten av passasjerene vente.

Ifølge AtB er dette av trafikksikkerhetshensyn, selv om det ikke er registrert noen ulykker i Norge knyttet til toalettbruk på buss siden 2003.

Organisasjonene som stiller seg bak oppropet hevder at denne praksisen er uverdig og diskriminerende. Den gjør at busstilbudet er helt utilgjengelig for en stor gruppe mennesker som er avhengig av hyppig og/eller umiddelbar tilgang til toaletter på grunn av kronisk sykdom eller funksjonsnedsettelse. Mange kan derfor ikke vente på at bussen stopper når behovet melder seg. Mange i denne gruppen må også gå ofte på toalettet i løpet av en dag, og et busstopp ved hvert toalettbesøk er ikke gjennomførbart.

Organisasjonene har klaget praksisen inn til Diskrimineringsnemda.

Bak oppropet og klagen står organisasjonene Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF), Norilco, Prostatakreftforeningen, Spondyloartrittforbundet Norge, Landsforeningen for Ryggmargsskadde (LARS), Blærekreftforeningen, NOFUS (Norsk forening for personer med urologiske sykdommer og inkontinens) og Norges Fibromyalgi Forbund og HivNorge.

Oppropet er stilet til Samferdselsministeren, regjeringen, stortingsrepresentanter, fylkespolitikere, AtB og andre kollektivselskaper, og har to hovedkrav:

1. Det må være påbudt med toaletter om bord på alle busser som kjører langdistanse.

2. Toalettene må kunne brukes mens bussene kjører.

Oppropet kan leses i sin helhet og signeres her.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.