Langtidsvirkende PrEP – mer effektivt enn en pille om dagen

Studier viser at langtidsvirkende PrEP gjennom injeksjoner ikke bare er like effektivt som en daglig forebyggende pille, men faktisk mer effektivt for å forebygge hiv.

scheduleOppdatert: 16.12.2022

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

Forsker Raphael Landovitz, ved University of California, Los Angeles la under AIDS2020-konferansen frem de første resultatene etter HPTN 083-studiet. Det er det første studiet som sammenligner langtidsvirkende injeksjon av cabotegravir med daglig tablett av Truvada som PrEP blant menn og transkvinner som har sex med menn.

4570 cismenn og transkvinner som har sex med menn fra 43 byer i Argentina, Brasil, Peru, USA, Sør-Afrika, Thailand og Vietnam har deltatt i studiet. Studiet ble stoppet i mai, men data så langt viser at langtidsvirkende cabotegravir som gis som injeksjon annenhver måned er svært effektivt for å forebygge hiv blant cismenn og transkvinner som har sex med menn.

HivNorge har tidligere omtalt denne studien i artikkelen «Én sprøyte mot hiv».

Ifølge Landovitz (bildet) opplever mange utfordringer med å følge daglige inntak av medisiner. En injeksjon annenhver måned er derfor sikrere og mer effektivt for mange. Han er nå ivrig på å se resultatene fra en pågående tilsvarende studie (HPTN084) blant 3200 ciskvinner i Afrika sør for Sahara.

Ønskes velkommen til Norge

— Med denne nye informasjonen som fremkommer om injiserende PrEP, er det enda viktigere at dette gjøres tilgjengelig også i Norge, sier HivNorges generalsekretær Anne-Karin Kolstad. — PrEP som sprøyte hver annen måned vil sikre at mange som er særskilt utsatt for hivsmitte, vil kunne nyttiggjøre seg PrEP, særlig sexarbeidere og transpersoner. Dette er en gruppe som vil kunne nyttiggjøre seg PrEP på en enda bedre måte gjennom å få denne behandlingen som sprøyte. Dette er sammenlignbart med norske forhold og en sprøyte annenhver måned vil kunne bidra til at vi sikrer at særskilt utsatte grupper får denne nødvendige forebyggende medisinen.

I dag bruker nærmere 1.700 personer PrEP i Norge. Samtidig står flere i kø for å få tilgang til den effektive hivforebyggende behandlingen.

— For at norske myndigheter kan vurdere innføring av PrEP som sprøyte må denne metoden godkjennes av det europeiske legemiddelverket og etter hva vi erfarer ønsker nå flere europeiske land at dette skal gjøres tilgjengelig, ifølge Kolstad. Vi regner dermed at det kun er et tidsspørsmål før denne metoden/medisinen er klar for Europa.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.