Manglende kunnskap om PrEP i målgruppen

En studie gjennomført av organisasjonene AIDES og Coalition Plus blant 16.000 msm i tolv europeiske land mellom 15. juni og 15. juli avslører manglende kunnskaper om PrEP blant grupper som er mest utsatt for hiv. Resultatene av studien ble presentert under den niende vitenskapskonferansen om hiv i Paris i dag.

scheduleOppdatert: 02.10.2017

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Undersøkelsen viste at bare rundt halvparten av de som oppgir at de har en risikoatferd har hørt om PrEP. Omtrent tre av fire av de som hadde hørt om PrEP ville gjerne bruke det om det var tilgjengelig. Bare åtte prosent av de som oppga risikoatferd bruker eller har brukt PrEP, og halvparten av disse fordi de var deltakere i forskningsprosjekter. Det er bare fire land av Europas mer enn femti stater som har godkjent bruk av PrEP (Belgia, Frankrike, Skottland og Norge). 

I pressemeldingen som ble lagt fram i forbindelse med presentasjonen påpekes det at det stort sett er strukturelle årsaker. Uten offentlig godkjenning av preparatet og ved at det blir en del av det offentlige helsevesenet i de aller fleste landene i Europa, blir det svært vanskelig å ta i bruk for de aller fleste som trenger det.

Alle studier på PrEP som er lagt fram på konferansen er entydig om at det beskytter hundre prosent mot hiv. Undersøkelser viser at forekomsten av andre seksuelt overførbare infeksjoner som gonoré, klamydia og syfilis også går ned i brukergruppen, og dette forklares med at brukerne oftere tester seg og får egnet rådgiving.

Les også: PrEP gir hundre prosent beskyttelse

Les også: Kan vi få slutt på hiv-pandemien uten en vaksine?

Les også: Ønsker seg mer om eldre

Les også: Seksuelle tjenester som valuta

Les også: Ønsker at politikere blir mer involvert

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.