Møte med justisdepartementet

HivNorge var i går i møte med Justisdepartementet vedrørende Syseutvalgets rapport og fremdrift av denne. I møte med statssekretær Vidar Brein-Karlsen deltok også Helseutvalget for bedre homohelse og Aksept – senter for alle berørt av hiv.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

I møtet med statssekretær Vidar Brein-Karlsen (FrP) orienterte organisasjonene om hivsituasjonen i Norge og de ulike organisasjonenes syn på straffeloven. Bakgrunnen var at alle organisasjonene i HivForum (samarbeidsnettverket for Aksept, Helseutvalget, LLH og HivNorge) ønsket en fortgang i arbeidet med NOU 2012:17 ”Om kjærlighet og Kjøletårn”. Brein-Karlsen understreket at utredningen overhodet ikke lå i skuffen og at lovavdelingen jobbet med saken. Justis- og beredskapsdepartementet er også opptatt av at straffeloven av 2005 så snart som mulig blir satt i kraft.

Stassekretæren virket lydhør for organisasjonenes innspill og la igjen et inntrykk av at utvalgets innstilling med kommentarer fra høringsinstansene blir vurdert i det arbeidet som for tiden foregår i departementet. – Vi satt igjen med et inntrykk av at det vil bli fremmet en proposisjon til Stortinget med forslag om nye bestemmelser om smitteoverføring og smittespredning i straffeloven, sier konstituert generalsekretær Arne Walderhaug i HivNorge. – Sannsynligvis vil den komme i løpet av et års tid.

– Etter HivNorges oppfattning er dette positive signaler og vi har god tro om at det vil komme forslag om en lovendring som går i riktig retting i forhold til dagens bestemmelse i straffelovens § 155 og de vedtatte §§ 237 og 238 i straffeloven av 2005 som ennå ikke er satt i kraft, sier juridisk rådgiver i HivNorge, Johan Hougen, som var med på møtet.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.