Norges første undersøkelse om chemsex

Chemsex blant menn – en spørreundersøkelse. Forfattere: Åse Haugstvedt, Eirik Amundsen, Rigmor C. Berg

scheduleOppdatert: 04.09.2018

createForfatter: Leif-Ove Hansen

labelEmner:

Formålet med undersøkelsen var å kartlegge forekomsten av rusmiddelbruk under sex (chemsex) blant et utvalg av mannlige pasienter ved Olafiaklinikken i Oslo, en poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner. Vi ønsket også å se hvilke variabler innen psykisk helse, seksuelt overførbare infeksjoner og seksualatferd som var assosiert med chemsex for menn som har sex med menn (msm) og menn som har sex med kvinner (msk), skriver forfatterne på Tidsskriftet.no

Her kan du lese en kort oppsummering av spørreundersøkelsen.

Hovedfunn
Blant et utvalg av mannlige pasienter på Olafiaklinikken hadde 14 % brukt rusmidler under sex (chemsex) i løpet av det siste året. 17 % av disse var msm og 12 % msk.

Blant dem som hadde hatt chemsex, var det flere i gruppen msm som rapporterte om hiv- og syfilisinfeksjon, mer enn ti sexpartnere og deltagelse på sexfest enn i gruppen msk.

Chemsexbrukere blant msk rapporterte også om psykiske plager.

Konklusjon
Chemsexbrukere blant msm bør informeres om mulig økt risiko for seksuelt overførbare infeksjoner, inkludert hiv, og tilbys regelmessig testing for disse infeksjonene. Helsevesenet bør unngå moralisering og fokusere på informasjon om skadereduksjonstiltak.

Les hele publiseringen på Tidsskriftet Den Norske legeforening
Les også Ketil Slagstads artikkel Sex dop og legers ansvar

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.