PrEP hjelper mot fordommer

Kunstneren Ahmed Umar er stolt over at han ikke lenger har fordommer mot hivpositive. Det har PrEP-pillen hjulpet ham med. I et intervju med Dagbladet i dag forteller han hvordan frykten for hiv ga ham angst hver gang han hadde sex.

scheduleOppdatert: 04.05.2018

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Ahmed, som har vokst opp i Sudan, levde med troen om at hiv var straffen for å utføre en seksuell handling med en annen mann. Til Dagbladet sier han at han hadde fullstendig angst for å ha sex i frykt for å bli smittet. – Om jeg møtte en eventuell partner, var jeg redd før vi møttes, redd under sexen og redd i tre måneder etterpå. Helt fram til at jeg fikk sjekket at jeg ikke var hivsmittet, forteller han til Dagbladet.

Videre forteller han til Dagbladet at han mister ereksjonen når han skal bruke kondom og at han dermed ikke kan sikre seg mot hiv på den måten. Han har vært på kondomtrening, samt hos sexolog, for å få bukt med problemet, men ingenting har hjulpet.

Det var dermed en gledelig nyhet da den hivforebyggende medisinen, preeksponeringsprofylakse (PrEP), fikk grønt lys av helseministeren i oktober 2016. Nå tar Ahmed en pille om dagen for å ikke kunne bli smittet av hiv.

– Å gå på denne medisinen har forbedret livskvaliteten min. Nå har jeg bedre sex, bedre selvtillit og færre fordommer mot hivpositive.

Til hivnorge.no sier styreleder Leif-Ove Hansen at det er tragisk at folk står i kø og blir positive fordi spesialisthelsetjenesten har tatt grepet og slukt dette som var påtenkt å overføres førstelinjetjenesten – fastlegene. – Helseutvalget tar feil når de sier at bruk av PrEP bidrar til en økning av gonoré og syfilis, sier Hansen. – All erfaring fra land som har tatt PrEP i bruk viser at oppfølging hver tredje måned avdekker gonoré- og syfilis-tilfeller tidligere, folk blir behandlet raskere, smitter færre og tallene vil gå nedover på lengre sikt, legger Hansen til.

Les hele saken på Dagbladet  – saken ligger bak en betalingsmur.

 

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.