Slik kan du starte med PrEP

PrEP er en medisin som forebygger hivsmitte. Det vil si at så lenge du bruker PrEP på riktig måte, kan du ikke smittes med hiv. Enkelte grupper har høyere risiko enn andre for hivsmitte, og disse gruppene får PrEP gratis dersom de ber om det. PrEP gis som tabletter der de fleste skal ta én tablett daglig.

scheduleOppdatert: 13.04.2021

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

Du må selv oppsøke enten fastlegen eller en lavterskeltjeneste (se nederst på siden) som tilbyr PrEP for å søke om oppstart. I begge tilfeller blir du henvist til en spesialist, der du må vente i kø alt fra et par uker til flere måneder, avhengig av hvor i landet du bor. Når du er hos spesialist første gang, får du vite om du kan starte på PrEP, og hvis du skal starte, får du som regel resept samme dag eller i løpet av få dager etter denne konsultasjonen. PrEP er gratis for alle som bruker det i Norge, men gis kun til personer med reelt behov. Det er derfor ikke mulig å få tak i PrEP uten resept fra spesialist.

De fleste steder i landet er det fastlegen som skal henvise deg til nærmeste sykehus. Det lønner seg å fortelle fastlegen litt om hvorfor du ønsker å bruke PrEP, basert på hvilke risikofaktorer og risikogrupper du tilhører. Da kan disse opplysningene skrives i henvisningen, og du får kortere ventetid dersom sykehuset mener at du har høy risiko for hivsmitte.

Prioriterte risikogrupper:

  • Menn som har sex med menn og har hatt analsex uten kondom siste halvår.
  • Transpersoner som har sex med menn og har hatt anal- eller vaginalsex uten kondom siste halvår.
  • Personer som selger, kjøper eller bytter seksuelle tjenester.
  • Personer som har hatt andre kjønnssykdommer siste 12 måneder.
  • Personer som har sex under påvirkning av alkohol eller andre rusmidler.
  • Personer som reiser til land med høy forekomst av hiv og har sex uten kondom mens de er på reise.

Du kan tilhøre én eller flere av disse gruppene, og det lønner seg å la fastlegen notere alt som gjelder deg i henvisningen. Det er også mulig å få PrEP selv om du ikke kjenner deg igjen i noen av disse gruppene, i så fall er det lurt at fastlegen beskriver nøye hvorfor du mener at du trenger PrEP.

Du bør også ta en hivtest hos fastlegen, slik at svaret på den testen kan sendes til sykehuset sammen med henvisningen. Du må ha en nylig, negativ hivtest for å kunne starte på PrEP, og som regel kan du starte raskere hvis sykehuset slipper å teste deg når du kommer dit. Vi anbefaler at du samtidig også sjekker deg for klamydia, gonoré og syfilis og at du får behandling hvis du har en av disse. Disse prøvesvarene og eventuelt beskrivelse av behandling kan også gjerne følge henvisningen.

For å kunne få PrEP, må du også kunne svelge tablettene hele, og ta dem til fast tid hver dag. Be gjerne fastlegen bekrefte at du er i stand til dette allerede i henvisningen.

Det er flere andre faktorer som også kan vurderes, dette er beskrevet i en egen brosjyre for helsepersonell. Du kan gjerne ta den med til fastlegen, du finner den her: https://oslo-universitetssykehus.no/seksjon/nasjonal-kompetansetjeneste-for-seksuelt-overforte-infeksjoner/Documents/58958_PrEP_Veileder_Lege_brosjyre_A5_k1.22.06.18.pdf

Når du bruker PrEP, må du til kontroll hver tredje måned. Derfor er det lurt å velge en klinikk som ligger nær der du bor eller jobber. Men du kan i prinsippet bestemme selv hvor du ønsker å bli henvist til.

Disse stedene finnes det lavterskeltjenester der du kan be om henvisning til PrEP-vurdering uten å gå til fastlegen:

Bergen: Gå innom SOI-klinikken ved Haukeland sykehus, eller send e-post til rale@helsebergen.no med PREP i emnefeltet.

Bodø: Ring infeksjonssykepleier ved Nordlandssylehuset Bodø på tlf. 950 61 476 og bestill time for PrEP-vurdering.

Trondheim: Ring infeksjonssykepleier ved poliklinikk for kjønnssykdommer ved St. Olavs hospital, tlf. 72 82 20 80

Østfold/Follo: Ring infeksjonsmedisinsk poliklinikk ved Kalnes sykehus på tlf 417 08 843 og bestill time for PrEP-vurdering.

Ålesund: Gå innom legevakten i Ålesund og be om henvisning til PrEP-vurdering. NB! det kan være lang ventetid på legevakten, og folk med akutt sykdom eller skade kommer foran deg i køen.

Alle disse stedene kan du også bli henvist til fra fastlegen, og du kan også henvises til klinikker i Bærum, Drammen, Gjøvik, Haugesund, Levanger, Lillehammer, Lørenskog, Oslo, Skien, Stavanger, Tromsø og Tønsberg. Det kan også hende at ditt lokale sykehus kan skrive ut PrEP selv om din by ikke er nevnt her.

Ta gjerne kontakt med HivNorge på post@hivnorge.no for oppdaterte opplysninger.

Les også

schedule03.12.2021

→ Fem krav til helseministeren og helsebyråden

— Helseministeren og helsebyråden må løse fem utfordringer om vi skal få en slutt på hiv i Oslo, sier Jon Reidar Øyan fra Arbeiderpartiet og Morten Edvardsen fra Senterpartiet. Blant kravene de stiller er å få PrEP på blå resept, gratis morsmelkerstatning til mødre som lever med hiv og at Oslo blir med i Fast Track City-initiativet.

schedule03.12.2021

→ Utrettelig påvirkningsarbeid

25 år med hivmedisiner har også vært 25 år med påvirkningsarbeid. – Jo mer politisk og politisert et felt er, jo vanskeligere er det å påvirke, og i disse tilfellene er det viktig å jobbe langsiktig, bygge relasjoner og være tålmodig, sier HivNorges generalsekretær Anne-Karin Kolstad.