Slik kan du starte med PrEP

PrEP er en medisin som forebygger hivsmitte. Det vil si at så lenge du bruker PrEP på riktig måte, kan du ikke smittes med hiv. Enkelte grupper har høyere risiko enn andre for hivsmitte, og disse gruppene får PrEP gratis dersom de ber om det. PrEP gis som tabletter der de fleste skal ta én tablett daglig.

scheduleOppdatert: 16.12.2022

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

Du må selv oppsøke enten fastlegen eller en lavterskeltjeneste (se nederst på siden) som tilbyr PrEP for å søke om oppstart. I begge tilfeller blir du henvist til en spesialist, der du må vente i kø alt fra et par uker til flere måneder, avhengig av hvor i landet du bor. Når du er hos spesialist første gang, får du vite om du kan starte på PrEP, og hvis du skal starte, får du som regel resept samme dag eller i løpet av få dager etter denne konsultasjonen. PrEP er gratis for alle som bruker det i Norge, men gis kun til personer med reelt behov. Det er derfor ikke mulig å få tak i PrEP uten resept fra spesialist.

De fleste steder i landet er det fastlegen som skal henvise deg til nærmeste sykehus. Det lønner seg å fortelle fastlegen litt om hvorfor du ønsker å bruke PrEP, basert på hvilke risikofaktorer og risikogrupper du tilhører. Da kan disse opplysningene skrives i henvisningen, og du får kortere ventetid dersom sykehuset mener at du har høy risiko for hivsmitte.

Prioriterte risikogrupper:

  • Menn som har sex med menn og har hatt analsex uten kondom siste halvår.
  • Transpersoner som har sex med menn og har hatt anal- eller vaginalsex uten kondom siste halvår.
  • Personer som selger, kjøper eller bytter seksuelle tjenester.
  • Personer som har hatt andre kjønnssykdommer siste 12 måneder.
  • Personer som har sex under påvirkning av alkohol eller andre rusmidler.
  • Personer som reiser til land med høy forekomst av hiv og har sex uten kondom mens de er på reise.

Du kan tilhøre én eller flere av disse gruppene, og det lønner seg å la fastlegen notere alt som gjelder deg i henvisningen. Det er også mulig å få PrEP selv om du ikke kjenner deg igjen i noen av disse gruppene, i så fall er det lurt at fastlegen beskriver nøye hvorfor du mener at du trenger PrEP.

Du bør også ta en hivtest hos fastlegen, slik at svaret på den testen kan sendes til sykehuset sammen med henvisningen. Du må ha en nylig, negativ hivtest for å kunne starte på PrEP, og som regel kan du starte raskere hvis sykehuset slipper å teste deg når du kommer dit. Vi anbefaler at du samtidig også sjekker deg for klamydia, gonoré, syfilis og hepatitt, og at du får behandling hvis du har en av disse. Disse prøvesvarene og eventuelt beskrivelse av behandling kan også gjerne følge henvisningen.

For å kunne få PrEP, må du også kunne svelge tablettene hele, og ta dem til fast tid hver dag. Be gjerne fastlegen bekrefte at du er i stand til dette allerede i henvisningen.

Det er flere andre faktorer som også kan vurderes, dette er beskrevet i en egen brosjyre for helsepersonell. Du kan gjerne ta den med til fastlegen, du finner den her.

Når du bruker PrEP, må du til kontroll hver tredje måned. Tåler man behandlingen godt kan man vurdere sammen med helsepersonell om man kan følges opp hver sjette måned. Det er lurt å velge en klinikk som ligger nær der du bor eller jobber, men du kan i prinsippet bestemme selv hvor du ønsker å bli henvist til. Hør med klinikken som følger deg opp om det er mulig å bli fulgt opp delvis digitalt om det er vanskelig å komme seg til klinikken fysisk.  

Disse stedene finnes det lavterskeltjenester der du kan be om henvisning til PrEP-vurdering uten å gå til fastlegen:

Bergen: Gå innom SOI-klinikken ved Haukeland sykehus, eller send e-post til rale@helsebergen.no med PREP i emnefeltet.

Bodø: Ring infeksjonssykepleier ved Nordlandssykehuset Bodø på tlf. 950 61 476 og bestill time for PrEP-vurdering.

Oslo: Sex og samfunn kan henvise personer under 25 år eller som bruker de andre tilbudene deres, slik som personer som har kjøpt sex eller personer som benytter chemsex. Henvisningen går til ditt lokale sykehus som følger opp PrEP. Dette kan være enten Olafiaklinikken, Lovisenberg, eller Akershus Universitetssykehus. Se Sex og samfunn sin nettside for tidspunkt for drop in eller timebestilling.  

Selger man sex kan man få PrEP gjennom ProSenteret sitt tilbud.  Se ProSenteret sin nettside for åpningstider.

Trondheim: Ring infeksjonssykepleier ved poliklinikk for kjønnssykdommer ved St. Olavs hospital, tlf. 72 82 20 80

Østfold/Follo: Ring infeksjonsmedisinsk poliklinikk ved Kalnes sykehus på tlf 417 08 843 og bestill time for PrEP-vurdering.

Ålesund: Gå innom legevakten i Ålesund og be om henvisning til PrEP-vurdering. NB! det kan være lang ventetid på legevakten, og folk med akutt sykdom eller skade kommer foran deg i køen.

Alle disse stedene kan du også bli henvist til fra fastlegen, og du kan også henvises til klinikker i Bærum, Drammen, Gjøvik, Haugesund, Levanger, Lillehammer, Lørenskog, Oslo, Skien, Stavanger, Tromsø og Tønsberg. Det kan også hende at ditt lokale sykehus kan skrive ut PrEP selv om din by ikke er nevnt her.

Ta gjerne kontakt med HivNorge på post@hivnorge.no for oppdaterte opplysninger.

Les også

schedule08.03.2024

→ Kvinners helse og rettigheter i fokus  

På den internasjonale kvinnedagen 8. mars, rettes fokuset mot de ulike utfordringene kvinner står overfor, både nasjonalt og globalt. I likhet med UNAIDS vil HivNorge understreke behovet for å beskytte kvinners rettigheter for å sikre og ivareta helse, spesielt for jenter og kvinner som lever i fattigdom og i krigs- og konfliktområder. 

schedule07.03.2024

→ Informasjon til årsmøtets deltagere 

Vi har innkalt til ordinært årsmøte 21. mars 2024, kl. 18.30. Møtet holdes i HivNorges lokaler i Rosenkrantz' gate 4 i Oslo, men det vil også legges til rette for digital deltagelse. For å kunne delta på årsmøtet må du være medlem og ha betalt kontingent for 2023.