Uenighet i spesialistgruppen skjules

Sykepleier Ingrid Slørdal, som har sittet i spesialistgruppen som anbefaler at hivpositive skal bytte til gammeldagse medisiner, sier i et intervju med Klassekampen i dag at hun motsatte seg endringen. Uenigheten i spesialistgruppen er forsøkt usynliggjort.

scheduleOppdatert: 06.07.2018

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Slørdal, som er sykepleier ved St. Olavs hospital i Trondheim, var uenig i gruppens konklusjon og står derfor ikke nevnt i anbefalingsbrevet til helseforetakene. HivNorge, som var observatør i gruppen, protesterte også, men organisasjonens uenighet er synliggjort.

Hivbehandling settes tiår tilbake

I intervjuet i dagens Klassekampen sier Slørdal at hun ikke kan anbefale noe hun ikke selv ville tatt. – Hiv er en smittsom, kronisk sykdom som det kan være vanskelig å leve med. Da mener jeg vi må gi pasientene den beste medisinen vi har, sier Slørdal til Klassekampen. – Hivpositive skal gå på tablettene hver dag, resten av livet. Da må det være enkelt, sier hun.

Innkjøpsdirektør Bente Hayes i Sykehusinnkjøp HF avfeier imidlertid Slørdals innvendinger. – Hivmedisiner er et stort innkjøp som er velegnet til å legge ut på anbud, sier hun til avisa og understreker at behandlingen er like god og har en lavere kostnad. Legemiddelverket har imidlertid advart mot at to pille-kombinasjonen som har vunnet anbudet skal gis til gravide kvinner.

Økt smitterisiko fra mor til barn

Resultatet av anbudskonkurransen ble avslørt av Dagens Medisin 18. juni og fra 1. september er det forventet av landets infeksjonsleger følger anbefalingen. Sykehusinnkjøp tror de kan spare 65 millioner kroner i året.

Styreleder Leif-Ove Hansen sier i en kommentar til hivnorge.no at hele prosessen rundt anbefalingen og anbudsprosessen har vært faglig dårlig og kun styrt av å få billigst mulig medisiner. Det er utrolig bra at Ingrid Slørdal sier ifra om uenigheten i fagmiljøet. – Det er også svært kunnskapsløst og fjernt fra virkeligheten det Hayes uttaler, men det er hun vel forpliktet til å si på vegne av Sykehusinnkjøp som eies av helseforetakene, sier Hansen.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.