Vaksinering mot apekopper

Vaksinering mot apekopper er fortsatt tilgjengelig og personer i risikogruppen oppfordres til å vaksinere seg.

scheduleOppdatert: 09.12.2022

createForfatter: Guro Sørensen

labelEmner:

Heldigvis har det ikke vært påvist noen nye tilfeller av apekopper de siste to månedene i Norge. Det er også en synkende trend i Europa. Frank Pettersen, infeksjonslege og spesialist på tropesykdommer fra Oslo universitetssykehus, understreker at siden det fremdeles er tilfeller i flere land, vil det likevel fortsatt være en risiko for smitte for reisende. Pettersen oppfordrer derfor at personer i risikogruppen benytter seg av vaksineringstilbudet.

Vaksineringen er tilgjengelig på utvalgte sykehus for personer som anses å være i høyere risiko. Dette er menn eller transpersoner som har sex med menn, OG som lever med hiv ELLER står på hiv-PrEP. Menn eller transpersoner som selger sex til menn, faller også i gruppen av personer som har tilgang på vaksineringen. Kravet om å ha hatt påvist en annen seksuelt overførbar infeksjon de siste seks månedene, er tatt bort for mennesker som lever med hiv og PrEP-brukere.

Vaksineringen er gratis og personer som ønsker vaksinering må kontakte nærmeste sykehus hvor vaksineringen er tilgjengelig.

I tillegg til at personer i høyere risiko oppfordres til å vaksinere seg, er det også anbefalt å følge andre smitteforebyggende tiltak. Dette innebærer å begrense antall intime partnere, isolasjon ved sykdom og smittesporing rundt påviste tilfeller. 

Les mer om tilgang til vaksinering og hvilket sykehus som tilbyr her.

Når du møter opp til vaksinasjon, må du ha med gyldig ID. Vaksinasjonen vil dokumenteres i journalen din og registreres i det nasjonale vaksinasjonsregisteret, SYSVAK. 

Fordi et hetteglass med vaksine har vaksinedoser til 3-4 personer og vaksinen har kort holdbarhet, må flere personer vaksineres samme dag. Det er derfor viktig at du møter opp til timen du får.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.