Norges første undersøkelse om chemsex

Chemsex blant menn – en spørreundersøkelse. Forfattere: Åse Haugstvedt, Eirik Amundsen, Rigmor C. Berg

scheduleOppdatert: 04.09.2018

createForfatter: Leif-Ove Hansen

labelEmner:

Formålet med undersøkelsen var å kartlegge forekomsten av rusmiddelbruk under sex (chemsex) blant et utvalg av mannlige pasienter ved Olafiaklinikken i Oslo, en poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner. Vi ønsket også å se hvilke variabler innen psykisk helse, seksuelt overførbare infeksjoner og seksualatferd som var assosiert med chemsex for menn som har sex med menn (msm) og menn som har sex med kvinner (msk), skriver forfatterne på Tidsskriftet.no

Her kan du lese en kort oppsummering av spørreundersøkelsen.

Hovedfunn
Blant et utvalg av mannlige pasienter på Olafiaklinikken hadde 14 % brukt rusmidler under sex (chemsex) i løpet av det siste året. 17 % av disse var msm og 12 % msk.

Blant dem som hadde hatt chemsex, var det flere i gruppen msm som rapporterte om hiv- og syfilisinfeksjon, mer enn ti sexpartnere og deltagelse på sexfest enn i gruppen msk.

Chemsexbrukere blant msk rapporterte også om psykiske plager.

Konklusjon
Chemsexbrukere blant msm bør informeres om mulig økt risiko for seksuelt overførbare infeksjoner, inkludert hiv, og tilbys regelmessig testing for disse infeksjonene. Helsevesenet bør unngå moralisering og fokusere på informasjon om skadereduksjonstiltak.

Les hele publiseringen på Tidsskriftet Den Norske legeforening
Les også Ketil Slagstads artikkel Sex dop og legers ansvar

Les også

schedule30.04.2024

→ Utbrudd av mpox i Stockholm

Ifølge folkehelsemyndighetene i Sverige, pågår det nå et utbrudd av mpox i Stockholm. De anbefaler derfor personer i risiko for å bli smittet med mpox, å vaksinere seg.

schedule30.04.2024

→ Høring om tilgang og prioritering av behandling

Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet høringsinnspill i forbindelse med høringen «Rapport fra ekspertgruppen om tilgang og prioritering». HivNorge stiller seg bak ekspertgruppens anbefalinger, og vektlegger at det ikke innebærer likebehandling å behandle forskjellige personer og grupper, med forskjellige behov, alder, prognose, komorbiditeter osv likt.