Bli medlem

English

Kontakt oss

Hvordan smitter og smitter ikke hiv

Har du ubeskyttet sex, kan du utsette deg for å bli smittet med hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner. Hiv kan også smitte fra hivpositiv mor til barn gjennom svangerskap, fødsel og amming.

scheduleOppdatert: 13.09.2019

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

 

I enkelte land kan smitte også forekomme ved blodtransfusjon, men dette er svært sjelden i den vestlige verden. Verken kyssing, vanlig kroppskontakt, drikke av samme kopp eller myggstikk kan overføre hiv. Å ha sex uten kondom med hivpositive som er på vellykket behandling og ikke har målbart virusnivå i blodet gir ingen risiko for smitte av hiv.

Hvordan smitter hiv?
Hiv smitter i hovedsak mennesker som har ubeskyttet sex med en person som er hivpositiv. Den seksuelle kontakten må da inneholde elementer hvor kroppsvæsker utveksles, det vil si blod, sæd, skjedesekret eller andre kroppssekreter.

Det som regnes som de vanligste smittemåtene er vaginal, anal eller oral sex med en person som er hivpositiv. Alle mennesker som har sex, kan bli utsatt for smitte, uansett legning, kjønn, alder, religiøs tilhørighet eller etnisk tilhørighet.

Hvis hivinfisert blod kommer inn i en annen persons blodbane, er sjansen for hivsmitte meget stor. Tidligere ble mange smittet med hiv ved å bruke sprøyter som en hivpositiv hadde brukt før. Ved blodsøl fra en hivpositiv i dype sår kan smitte teoretisk sett overføres, men vi har ingen kjente eksempler på dette i Norge. Blod fra en hivpositiv på hel hud er helt ufarlig i forhold til overføring av hivsmitte. Hel hud er den beste beskyttelsen vi har i forhold til hivsmitte.

Ved blodoverføring av hivinfisert blod eller andre preparater utviklet av hivpositive blodprodukter kan smitte overføres. I Norge regnes det imidlertid som meget sikkert å motta blodoverføring eller andre blodprodukter. Alle blodgivere i Norge blir regelmessig hivtestet.

Hiv kan også smitte fra mor til barn gjennom svangerskap, fødsel og amming. Hivpositive mødre bør derfor ikke amme sine barn. Moderne medisiner reduserer risikoen for at et barn av en hivpositiv mor skal bli hivpositivt.

Hiv smitter ikke ved vanlig sosial omgang med en hivpositiv person. Det er ikke mulig å bli hivsmittet gjennom vanlig kroppskontakt, gode klemmer og nærhet. Det skal mer til.

Hvordan smitter ikke hiv?
Du kan ikke bli hivsmittet uten at hivviruset kommer inn i din blodbane. For at dette skal skje, må enten blod, sæd eller sekret fra en hivpositiv person komme inn i din kropp.

Man kan heller ikke bli hivsmittet gjennom å kysse en hivpositiv person. Det finnes så vidt man vet ingen som er blitt hivsmittet via spytt, selv om muligheten er til stede rent teoretisk. Det skal om lag sju liter spytt til før virusmengden er stor nok til at smitteoverføring er mulig! I munnhulen er i tillegg immunforsvaret svært på vakt, og det vil være stoffer i spytt som gjør smitteoverføring vanskelig. Det må også være mulig for viruset å komme over i blodbanen, det vil si at smitte via spytt forutsetter at man har ferske, store sår i munn og svelg.

Det er fullt mulig å ha sex med en hivpositiv person uten at man blir hivpositiv selv. Dette forutsetter selvfølgelig riktig bruk av kondom ved hvert eneste samleie. Kvinner som har tørr skjede, anbefales å bruke vannbasert glidemiddel for å unngå rifter i slimhinner slik at man unngår at kondomet blir ødelagt. Dette er enda viktigere ved analt samleie.

Dersom du er sprøytebruker, vil du ikke bli hivsmittet dersom sprøytene du bruker uten unntak er nye eller grundig desinfiserte.

Du trenger ikke være engstelig for å bli smittet med hiv via blodoverføring på et norsk sykehus. Alt blodet som brukes ved norske sykehus er hivtestet. Dette trenger imidlertid ikke å være tilfelle i andre land.

Du kan ikke bli smittet med hiv ved å bruke samme glass, bestikk, dekketøy eller håndklær som en hivpositiv. Det samme gjelder for bruk av toaletter, badstuer, baderom, svømmebasseng, dusjer, treningsstudioer og liknende.

Husk: Det å være kjæreste med en hivpositiv gjør deg ikke hivpositiv!

Les også

schedule20.09.2019

→ Helsefestivalen – sammen for helse

I dag gikk startskuddet for Helsefestivalen i Oslo. Den to dager lange festivalen som arrangeres for første gang, har fokus på både fysisk og psykisk helse, og samler et bredt spekter av aktører i Oslo.

schedule13.09.2019

→ — Ikke lett å være åpen

«Men det er ingen forholdsregler å ta! Hvis du har kunnskap om hiv så er risikoen for smitte lik null». Jacob (43), lærer

Scroll Up