I møte med Helse- og omsorgskomiteen

HivNorge møter i dag helsekomiteen på Stortinget i forbindelse med fremleggingen av statsbudsjettet for neste år. Resultatet av anbudskonkurransen for hivmedisiner og overføring av finansieringen fra Helfo til helseforetakene er temaene HivNorge vil ta opp.

scheduleOppdatert: 20.12.2022

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

I notatet til Helse- og omsorgskomiteen skriver HivNorge at «resultatet av anbudskonkurransen er nedslående og er ikke til det beste for pasientene og vil heller ikke bidra til forventede innsparinger for sykehusene. I tillegg har Beslutningsforum sagt nei til nye hivlegemidler med nye virkestoffer med bakgrunn i økonomi. Dermed frarøves vi muligheten til å ta del i den stadige utviklingen innenfor hivbehandling. Hivpositive i Norge får ikke lenger tilbud om disse nye hivlegemidlene, slik som f.eks. i Tyskland.»

«Når finansieringen av hivlegemidler ble overført til sykehusene, fulgte også de hivforebyggende behandlingene mot hiv, PrEP og PEP, med over i spesialisthelsetjenesten. Dette har vist seg å ha en flaskehalseffekt særlig på PrEP, der sykehusene ikke har fulgt godt nok opp og det har vært lange køer», heter det videre i notatet. HivNorge påpeker at dette kunne vært unngått med at PrEP også kunne skrives ut av fastleger. Videre at «PrEP har allerede før årsskiftet bidratt til merkbar nedgang i nye tilfeller av hivdiagnoser og nedgangen har fortsatt utover i første halvår av 2018.»

Last ned høringsnotatet.

Styreleder Leif-Ove Hansen og generalsekretær Anne-Karin Kolstad møter Helse- og omsorgskomiteen i Stortinget i ettermiddag. (Foto: Arne Walderhaug)

 

Les også

schedule30.04.2024

→ Utbrudd av mpox i Stockholm

Ifølge folkehelsemyndighetene i Sverige, pågår det nå et utbrudd av mpox i Stockholm. De anbefaler derfor personer i risiko for å bli smittet med mpox, å vaksinere seg.

schedule30.04.2024

→ Høring om tilgang og prioritering av behandling

Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet høringsinnspill i forbindelse med høringen «Rapport fra ekspertgruppen om tilgang og prioritering». HivNorge stiller seg bak ekspertgruppens anbefalinger, og vektlegger at det ikke innebærer likebehandling å behandle forskjellige personer og grupper, med forskjellige behov, alder, prognose, komorbiditeter osv likt.