Til Portugal på konferanse

Aktivistene i gruppa Chemfriendly reiser til Porto i Portugal for å presentere arbeidet på en stor internasjonal konferanse om skadereduksjon. Med seg i kofferten har de erfaringene med å bruke underholdning i informasjons- og likepersonsarbeidet med skadereduksjon ved rusbruk.

scheduleOppdatert: 29.04.2019

createForfatter: Arne Walderhaug (tekst og foto)

labelEmner:

Aksel Skorm Mena Refsdal, Christer Nicolai Wergeland og Andrés Lekanger i Chemfriendly sier til HivNorge at de ikke bare reiser for å presentere erfaringene, men like mye for å ta med lærdom hjem. – Chemfriendly er et tilbud fra likepersoner som ikke omfattes i det tradisjonelle og offisielle helsevesenet, sier Aksel Refsdal, og legger til at måten gruppa arbeider på gjør at man når ut til brukergruppa. Christer Wergeland legger til at gruppas grunntanke er ikke at alle skal være rusfrie, men at man ønsker å nå ut med informasjon og tiltak som reduserer skadevirkninger av rusbruk. – Vi inntar en ikke-moraliserende holdning, sier han.

Gruppa Chemfriendly ble initiert i fjor for å ta et ansvar for å drive skadereduserende virksomhet blant skeive som fester rundt sex og dop – uten å bruke pekefingeren. At skeive menn bruker illegale rusmidler for å øke sexlysten og nytelsen ved sex er en realitet. Det er likeledes en virkelighet at de organiserer fester rundt sex og dop. Aktivistgruppa har virkeligheten som utgangspunkt og vil øke kunnskapen om rusmidler og dermed redusere sjansene for overdosedødsfall og andre skader blant brukerne, kort sagt drive skadereduksjon i virkelighetens verden.

– Chemsex er et rom hvor mange kan leve ut ulike sider ved seksualiteten uten skam, eller de kan dele opplevelser og erfaringer med stigma med andre, sier Andrés Lekanger. – Samtidig mangler chemsexbrukere språk for å beskrive ulike former for nytelse.. Lekanger ønsker å lære mer om hvordan  skeive fellesskap kan dyrke alternative arenaer for å utforske seksualitet fri for skam.

Konferansen arrangeres i byen Porto fra 28. april til og med 1. mai og det er den internasjonale organisasjonen Harm Reduction International som står bak. Organisasjonen har blant annet konsultativ status I FN-organisasjonen ECOSOC, og blant de finansielle bidragsyterne finner man blant annet Elton John Foundation.

Bildet øverst: Fra venstre Aksel Skorm Mena Refsdal, Andrés Lekanger og Christer Nicolai Wergeland i gruppa Chemfriendly skal presentere erfaringene med å jobbe med dragartister og dele ut brukerutstyr og snakke med publikum om skadereduserende tiltak ved rusbruk.

Les også

schedule28.03.2020

→ Råd og informasjon om koronaviruset

Hvordan smitter det og hvordan forebygger man smitte? Hvar er symptomene på korona? Hva gjør man hvis man mistenker at man har blitt smittet?

schedule12.03.2020

→ Infeksjonsmedisinsk poliklinikk ved OUS stenger

Infeksjonsmedisinsk poliklinikk på Ullevål stenger nå for alle hivpasienter. Dersom du skulle fornye din resept på planlagt kontroll vil dette nå skje automatisk uten at du møter opp. Resepter kan fornyes via Min Journal på www.helsenorge.no ved behov.

schedule05.06.2020

→ Bli med i vår digitale pride-parade!

Årets pride blir digital de fleste steder i landet, og Oslo pride arrangerer digital pride-parade lørdag 27. juni. Bli med i vårt innslag!

schedule19.05.2020

→ Gradually opening of the outpatient clinic at Ullevål

The outpatient clinic for infectious diseases at OUS is now open for blood tests prior to your consultation, for anyone with an appointment from week 22 onwards. Some patients will have the option of going to the clinic for their consultation.

Scroll Up