Møte med justisdepartementet

HivNorge var i går i møte med Justisdepartementet vedrørende Syseutvalgets rapport og fremdrift av denne. I møte med statssekretær Vidar Brein-Karlsen deltok også Helseutvalget for bedre homohelse og Aksept – senter for alle berørt av hiv.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

I møtet med statssekretær Vidar Brein-Karlsen (FrP) orienterte organisasjonene om hivsituasjonen i Norge og de ulike organisasjonenes syn på straffeloven. Bakgrunnen var at alle organisasjonene i HivForum (samarbeidsnettverket for Aksept, Helseutvalget, LLH og HivNorge) ønsket en fortgang i arbeidet med NOU 2012:17 ”Om kjærlighet og Kjøletårn”. Brein-Karlsen understreket at utredningen overhodet ikke lå i skuffen og at lovavdelingen jobbet med saken. Justis- og beredskapsdepartementet er også opptatt av at straffeloven av 2005 så snart som mulig blir satt i kraft.

Stassekretæren virket lydhør for organisasjonenes innspill og la igjen et inntrykk av at utvalgets innstilling med kommentarer fra høringsinstansene blir vurdert i det arbeidet som for tiden foregår i departementet. – Vi satt igjen med et inntrykk av at det vil bli fremmet en proposisjon til Stortinget med forslag om nye bestemmelser om smitteoverføring og smittespredning i straffeloven, sier konstituert generalsekretær Arne Walderhaug i HivNorge. – Sannsynligvis vil den komme i løpet av et års tid.

– Etter HivNorges oppfattning er dette positive signaler og vi har god tro om at det vil komme forslag om en lovendring som går i riktig retting i forhold til dagens bestemmelse i straffelovens § 155 og de vedtatte §§ 237 og 238 i straffeloven av 2005 som ennå ikke er satt i kraft, sier juridisk rådgiver i HivNorge, Johan Hougen, som var med på møtet.

Les også

schedule30.04.2024

→ Utbrudd av mpox i Stockholm

Ifølge folkehelsemyndighetene i Sverige, pågår det nå et utbrudd av mpox i Stockholm. De anbefaler derfor personer i risiko for å bli smittet med mpox, å vaksinere seg.

schedule30.04.2024

→ Høring om tilgang og prioritering av behandling

Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet høringsinnspill i forbindelse med høringen «Rapport fra ekspertgruppen om tilgang og prioritering». HivNorge stiller seg bak ekspertgruppens anbefalinger, og vektlegger at det ikke innebærer likebehandling å behandle forskjellige personer og grupper, med forskjellige behov, alder, prognose, komorbiditeter osv likt.