Hivtall

214 personer er hittil i år registrert hivpositive. Det betyr at totalt 4.001 mennesker er registrert med hiv her i landet siden epidemiens begynnelse for 25 år siden. 2008 tegner dessuten til å bli et rekordår.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

Folkehelsa

Av de som er registrert så langt i år er 71 ifølge tall fra Folkehelsa smittet homoseksuelt. I fjor ble i alt 77 smittet på denne måten, mens tallet for 2006 var 90. Flere og flere menn som har sex med menn blir smittet i utlandet. Så langt i år er 20 personer smittet homoseksuelt i utlandet.

I alt 83 kvinner er registrert som hivpositive pr dato, det er flere enn i hele fjor. 73 av dem er smittet i utlandet. I alt 146 av de 214 nyregistrerte har oppgitt at de er smittet i utlandet.

Selv om økningen er stor blant innvandrere og asylsøkere som er smittet før ankomst til landet, viser tallene at det ikke går nedover når det gjelder smitte i Norge. Generalsekretær Evy-Aina Røe (bildet) er bekymret for de nye tallene og mener det ikke er noe som tyder på at vi er i stand til å snu tendensen. – Tvert i mot er vi bekymret for den stadige økningen i gruppen menn som har sex med menn, sier Røe.

Hun mener nå det er viktig at helsemyndighetene tar til seg denne utviklingen og legger til rette for en økt forebyggende innsats og bedre helhetlig behandling for hivpositive. – Når bevilgningene til dette feltet er halvert og smittetallene er mer enn doblet sier det seg selv at myndighetene ligger bakpå når det gjelder å få grep om hivepidemien, sier Røe.

Les også

schedule30.04.2024

→ Utbrudd av mpox i Stockholm

Ifølge folkehelsemyndighetene i Sverige, pågår det nå et utbrudd av mpox i Stockholm. De anbefaler derfor personer i risiko for å bli smittet med mpox, å vaksinere seg.

schedule30.04.2024

→ Høring om tilgang og prioritering av behandling

Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet høringsinnspill i forbindelse med høringen «Rapport fra ekspertgruppen om tilgang og prioritering». HivNorge stiller seg bak ekspertgruppens anbefalinger, og vektlegger at det ikke innebærer likebehandling å behandle forskjellige personer og grupper, med forskjellige behov, alder, prognose, komorbiditeter osv likt.